Udgivet af Ejgil Bodilsen, tir d. 10. dec 2019, kl. 10:28

TRADITION: Igen i år var der stor opbakning fra hele Trekroner-området, da Fredslyset blev båret i fakkeltog fra skolen til Haverslev Kirke

En af de stærke advents- og juletraditioner blev holdt i hævd, da et stort antal børn og voksne fra hele Trekroner-området bragte Fredslyset fra Betlehem med sig ind i Haverslev Kirke.

Bjarne Bjerregaard Jørgensen fra KFUM-Spejderne i Bonderup fortæller:

Trods en regnfuld vejrudsigt var der næsten tørvejr, da lyset – fordelt på masser af fakler og lanterner – blev båret i lystog fra Trekronerskolen op til kirken. Fakler og lanterner blev efterladt udenfor, og alle gik ind og satte sig i det næsten helt mørklagte kirkerum. Ledsaget af dejlig musik fra orglet bar spejderne nu lys op gennem kirken, og alle de opstillede lys samt alterlysene blev tændt.

Derefter blev der sunget salmer om lys og mørke, og sognepræst Inger Øeby Pedersen fortalte om idéen med fredslyset og lidt senere om et besøg i Fødselskirken i Betlehem for ganske nylig − altså præcis dér, hvor det lys, der nu strålede i kirken, var tændt og ikke siden slukket.

− Så lad lyset være et budskab om fred og om, at vi skal dele lys og varme med hinanden, sluttede sognepræsten.

Til slut gik alle atter ud i mørket, men denne gang med en lille aflægger af Fredslyset i form af et gravlys. Nogle satte det på en grav på kirkegården, men de fleste tog det med hjem. Fra tidligere år har folk fortalt, hvordan de gemmer lyset og tænder såvel adventskransen som juletræet med det.

Traditionen med Fredslyset blev for år tilbage grundlagt af spejderne i Østrig, som fik hentet en flamme, der var tændt ved den evige flamme i Fødselskirken i Betlehem. I den katolske kirke i Aarhus står en olielampe, der er tændt af Betlehems-ilden, og den brænder konstant.

Herfra sendes hvert år lysbud af sted mod nord og syd og vest i Danmark. Det sker altid onsdag før 1. søndag i advent. I Østdanmark sker noget tilsvarende fra den katolske kirke i Roskilde. I Danmark er det Sct. Georgs Gilderne, dvs. gamle spejdere, der står for det praktiske. I Trekroner hentes lyset samme dag i Aalborg.

  

KFUM-Spejderne fra Bonderup tænder de mange levende lys i kirken med flammen fra Fødselskirken i Betlehem. Foto: Bjarne Bjerregaard Jørgensen

Haverslev Kirke var udelukkende oplyst af levende lys under den højtidelige advents- og juleoptakt efter fakkeltoget fra Trekronerskolen. Foto: Bjarne Bjerregaard Jørgensen 


 

 

Kategorier Nyheder