Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Cykeltur til København styrker det gode liv

Cykeltur til København styrker det gode liv


# Fokus på ...
Udgivelsesdato Udgivet af Anonym, fredag d. 30. august 2019, kl. 08:40
Cykeltur til København styrker det gode liv

Gennem Familiestøtten i Jammerbugt Provsti udlever menighedsråd og frivillige en del af kirkens medmenneskelige opgave

  

Familiestøtten i Jammerbugt Provsti, der har samtlige provstiets menighedsråd og et stort antal frivillige som bagland, kan se tilbage på en begivenhedsrig sommer.

I de tidlige sommermåneder blev der knoklet med træning for børn, der havde meldt sig til »Cykeltur for det gode liv«, og resultatet udeblev ikke. Samtlige 23 børn, der lørdag 29. juni satte sig i sadlerne ved Trekronerskolen med kurs mod København, gennemførte de 300 kilometer på landevejen og beviste dermed over for sig selv og deres omgivelser, at det nytter at sætte sig et mål og arbejde for det.

 

Strabadser og modvind

De første etaper af Tour de Jammerbugt indgik i træningsforløbet, hvor også 14 børn fra sidste års »Cykeltur for det gode liv« medvirkede som rollemodeller. Undervejs blev der desuden afviklet to træningsweekender med overnatning på Ønskeland, der ligger på Øland og har som mission at skabe gode rammer for sårbare børn og unge.

23 frivillige fra hele Jammerbugt var med på københavnerturen, hvis første etape på hele 80 kilometer gik til Julemærkehjemmet i Hobro og derfra til anden overnatning på et vandrerhjem i Aarhus. Næste dag med færgen til Sjællands Odde og videre med Rørvig-Hundested-overfarten til tredje stop hos cykelfirmaet Kildemoes i Frederikssund, inden målet var i sigte med overnatning på et vandrerhjem i København og et velfortjent besøg i Tivoli. De sidste etaper var på 60-65 kilometer om dagen.

− Børnene oplevede i høj grad strabadser og modvind, ikke mindst på de lange bakker mellem Hobro og Aarhus, fortæller Jens Sørensen, der er koordinator for Familiestøtten og selv var med på turen.

 

En snak med ministeren

Et af højdepunkterne under besøget i hovedstaden var mødet med den nyudnævnte uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, der er fra Fjerritslev og tog imod gruppen ved trappen foran Planetariet, hvor hun gav sig god tid til at snakke med hver enkelt. Ministeren takkede børnene for indsatsen og roste dem for at være gode forbilleder for andre.

 

Voksne frivillige hjælper i mål

Det var Familiestøtten i Jammerbugt Provsti, der sidste år tog initiativet til »Cykeltur for det gode liv«, og det har udviklet sig til et nært samarbejde med Ønskeland, godt bakket op af Jammerbugt Kommune, DGI og Julemærkehjemmet i Hobro.

− Cykelturene har været en ubetinget succes, lyder det fra Jens Sørensen, som oplyser, at der allerede nu arbejdes på at skabe det økonomiske grundlag for at fortsætte projektet til næste år med Ønskeland som omdrejningspunkt.

Han tilføjer, at træningsperioden i år var længere end sidste år, ligesom der var flere frivillige involveret, hvilket betød, at børnene var i rigtig god træning inden afgangsdagen.

− Vi blev bekræftet i, at børn, der sætter sig et mål og har voksne til at bakke op med træning og støtte, også får sig nogle stærke sejre, der betyder meget for dem i deres videre udvikling. I forhold til holdsport som håndbold og fodbold er det projektets styrke, at her er der nok voksne til at sikre, at alle kommer godt i mål.

 

Sommerlejr gav venskaber

I ugen efter hjemturen fra København, som foregik i bus, arrangerede Familiestøtten sommerlejr ved Ørebroskolen i samarbejde med Han Herred Rotaryklub. 11 børn fra Brovst- og Fjerritslev-området deltog i lejren og overnattede på den nye shelterplads over for skolen. Der var også mulighed for at benytte skolens motorikbane, ligesom lejren fik besøg af kunstneren Jesper, der inspirerede børnene til at lave kunstværker af affald.

Sommerlejren, der ikke mindst gav børnene gode oplevelser af venskab, blev ledet af Pernille Hovaldt, Helena Larsen og Jens Sørensen, og undervejs dukkede forskellige Rotary-medlemmer op og deltog i fællesskabet.

 

Støtte gennem samvær og nærvær

Familiestøtten har nu eksisteret i to år som et rent lokalt projekt i Jammerbugt Provsti.

Jens Sørensen, der har base i Fjerritslev Kirkecenter, har som koordinator skabt et bredt netværk bestående af menighedsrådsmedlemmer og frivillige, ligesom der er etableret gode relationer til såvel Jammerbugt Kommune som forskellige organisationer, der arbejder inden for samme felt, nemlig med et formål om at være til støtte for sårbare børnefamilier med forskellige udfordringer i hverdagen.

− Vi supplerer hinanden, fremhæver Jens Sørensen og understreger samtidig, at de frivillige i Familiestøtten aldrig optræder som behandlere.

− Vi lytter og støtter, og vi udviser et kristent livssyn uden at missionere. På den måde kan vi som en del af kirken udfylde nogle huller, som det etablerede system ikke kan dække.

Opgaven for de frivillige er gennem samvær, nærvær og forskellige aktiviteter at hjælpe både børn og forældre til at føle sig noget værd. Det kan ske via forløb af længere eller kortere varighed, alt afhængig af familiens behov. Familiestøtten er med andre ord en del af kirkens diakonale indsats.

 

Kirken kan skabe mødesteder

− I baglandet diskuterer vi kontinuerligt, hvad diakoni er, og hvorfor det er vigtigt for os som kirke, fortæller Jens Sørensen. Han sætter selv ord på som: livsmod, håb, at sætte sig mål og opleve, at man har værdi som menneske.

For at videreudvikle Familiestøttens organisation og arbejdsstruktur er der nedsat et forretningsudvalg bestående af provst Folmer Toftdahl-Olesen, Skovsgaard, samt en repræsentant for hver af de fire gamle kommuner i Jammerbugt. Disse fem personer skal udstikke de økonomiske og formelle rammer, herunder aflønning af koordinator, samt arbejde med visioner og mål for den fremtidige indsats.

− Der findes mange børnefamilier, også i Jammerbugt, som ikke er en del af det etablerede foreningsliv. Her kan vi som kirke tilbyde nogle uformelle mødesteder, der giver anledning til samtaler, skaber tillid mellem mennesker og måske fører til, at man laver forskellige aktiviteter sammen. Menighedsrådene har nogle gode lokaler, som bør benyttes til at sætte sådanne ting i gang rundt om i sognene, mener Jens Sørensen.

I relation til kommunen er Familiestøtten en del af baglandet for projekt »Familier på vej«, som har til formål at give børnefamilierne én fælles indgang til at søge hjælp og støtte.

  

Efter 300 kilometers »Cykeltur for det gode liv« tværs over landet er holdet kommet i mål os puster ud foran Tycho Brahe Planetarium ved Sankt Jørgens Sø i København. Privatfoto 

Den nyudnævnte uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen tog imod gruppen ved Planetariet, hvor hun gav sig god tid til at snakke med hver enkelt, inden hun skulle videre. Privatfoto

I ugen efter cykelturen til København inviterede Familiestøtten og Han Herred Rotaryklub børn fra Brovst og Fjerritslev på en sheltertur til Ørebroskolen, hvor der også var lejlighed til at udvikle kammeratskabet på skolens motorikbane. Privatfoto