Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Hviderussiske feriebørn sang sig ind i hjerterne

Hviderussiske feriebørn sang sig ind i hjerterne


# Reportager
Udgivelsesdato Udgivet af Anonym, onsdag d. 14. august 2019, kl. 13:52
Hviderussiske feriebørn sang sig ind i hjerterne

36 hviderussiske børn, der har været på tre ugers ferie på Bulbjerghjemmet ved Frøstrup, fik sig en uforglemmelig aften, da de besøgte Bejstrup Forsamlingshus og Bejstrup Kirke sammen med 15 frivillige hjælpere. 

Se billedgalleri fra arrangementet

Børnene er fra Bobruisk i Hviderusland og vokser op under senfølgerne af atomkraftulykken på Tjernobylværket i Ukraine 26. april 1986, hvor udslippet blæste nordpå og blandt andet ramte Bobruisk, som ligger ca. 150 km fra Tjernobyl.

Arrangementet, der er blevet en fast tradition i Bejstrup med et nyt hold feriebørn hvert år, blev bakket op af omkring 50 beboere fra Trekronerområdet. Så der var fyldt godt op ved bordene, da aftenen begyndte med fællesspisning.

Menuen bestod af kylling med brasede kartofler, som var tilberedt af folk fra Bejstrup Borgerforening, og der blev virkelig gået til maden med stor appetit, fortæller Susanne Meelsen Nielsen fra menighedsrådet, som var medarrangør.

Den hyggelige aften fortsatte med uddeling af sponsorgaver fra lokale virksomheder i Bejstrup, Fjerritslev, Brovst og Løgstør.

Derefter gik turen til fods gennem bygaden til Bejstrup Kirke, hvor Henning Smidt fra Kettrup var trådt til for at forestå en lille andagt på grund af sognepræst Inger Øeby Pedersens ferie. Olga Vilsen påtog sig som altid rollen som tolk.

Et absolut højdepunkt var, da børnene fra Bobruisk rejste sig og sang tre sange på deres modersmål:

− Det var, så hårene rejste sig, fortæller Susanne Meelsen Nielsen, som har oplevet det samme, hver gang Bejstrup har haft besøg af et hold hviderussiske feriebørn.

Aftensangen sluttede med, at alle – børn og voksne − gik udenfor og stillede sig langs flisegangen med hinanden i hænderne, hvorefter der blev sunget en aftensang på russisk og »Skuld gammel wenskab« på jysk.

− Der var også krammere til alle, og det er noget, som mange af Tjernobylbørnene slet ikke er vant til hjemmefra, hvor nogle kommer fra børnerige familier med stærkt alkoholiserede forældre. Det er meget rørende at opleve!

− Så det var glade og trætte børn, der drog hjem til Bulbjerghjemmet efter den vellykkede aften i Bejstrup, fastslår Susanne Meelsen Nielsen.

Hun tilføjer, at der igen i år var indsamlet store mængder af brugt tøj, sko, legetøj, skolematerialer og andet, som nu bliver sendt med børnene hjem fra opholdet i den nordvestjyske friske luft.

Det tværkulturelle arrangement gennemføres i samarbejde med Tjernobylforeningen, som står bag sommeropholdet på Bulbjerghjemmet, og hvis formand er Ruth Andersen, Sønderhå i Thy.

Den 2.050 km lange tur fra Hviderusland til Hannæs og retur foregik i bus med to chauffører og fem ledere som hjælpere for de 36 børn i alderen 8-12 år.

 

Børnene fra Bobruisk vendte tomlen opad for den gode mad, der blev serveret for dem i Bejstrup Forsamlingshus. Foto: Henrik Søndergaard Pedersen

Lokale virksomheder sponsorerede nyttige gaver til alle børnene. Foto: Henrik Søndergaard Pedersen

Ruth Andersen, der her i gang med at fortælle, bor i Sønderhå og er formand for Tjernobylforeningen. Næste år er det 25 år, siden den nordvestjyske forening første gang inviterede 36 syge eller socialt dårligt stillede børn fra Hviderusland på et tre ugers sommerophold på Bulbjerghjemmet. Susanne Meelsen Nielsen fra menighedsrådet ses stående til højre. Foto: Henrik Søndergaard Pedersen

Det var, så hårene rejste sig på tilhørerne, da børnene fra Bobruisk for fuld udblæsning sang deres tre sange ved andagten i Bejstrup Kirke. Foto: Henrik Søndergaard Pedersen

Uden for kirken var der afslutningssang og krammere til alle. Foto: Henrik Søndergaard Pedersen