Udgivet tir d. 12. feb 2019, kl. 12:02

Af sognepræst Inger Øeby Pedersen, Bonderup

Matthæus-evangeliet 20,1-16

 

Jeg kender en vingård

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen var ude at se og smage på vin i Europa. Han diskuterede også politik, blandt andet immigration. Italienerne var bange for, at deres land blev oversvømmet af immigranter. Så sagde en: »Jamen vinen, som vi lige nu nyder og lovpriser, ville ikke være på bordet, hvis ikke folk udefra arbejdede i vores vingårde. Jeres sønner gider jo ikke arbejde i vingården, for det er surt slid.«

Jeg kom til at tænke på arbejderne i vingården, som Jesus fortalte om: Nogle sled fra solopgang til solnedgang, andre kun fra middag, og andre igen arbejdede kun ganske kort, for de var blevet tilkaldt i ellevte time. Da det blev aften, og lønnen skulle udbetales, fik samtlige arbejdere præcis samme løn.

De første blev helt vildt sure: »Hvilken uretfærdighed!«

Jeg tror, Jesus har haft et glimt i øjet og sagt: »Hvis nu du skulle vælge mellem en retfærdig Gud og en kærlig, hvad ville du så vælge?«

Desuden: I præcis den her vingård var arbejdet ikke det sure slid, snarere var arbejdet livets mening, og man var med i et fællesskab, hvor det handlede om netop det fælles: masser af god vin.

Og midt i vingården står vingårdsejeren og glæder sig. Han kan bruge alle og enhver. Ingen er tænkt til at være ledig, endsige overflødig!

Kategorier Søndagstanke