Udgivet tir d. 20. nov 2018, kl. 11:34

Af sognepræst Lotte Sandø Heftye, Hjortdal

Matthæus-evangeliet 11,25-30

 

Til dig, der er træt og bærer på noget tungt

Budskabet, der lyder i landets kirker på søndag, er til jer, der er trætte og bærer på noget tungt! Det er til dig, der oplever, at der er noget i dit liv, som er lige ved at være sværere, end du kan udholde.

Det kan være, at du vågner tidligt om morgenen og ligger og spekulerer på, hvordan du kan nå det, du skal i løbet af dagen. Du overvejer måske at stå op og skynde dig at komme i gang. Men du bliver liggende. For du véd godt, at det er et skråplan at komme ind på. Og du trænger også til noget mere søvn.

Eller det kan være, at dit liv former sig sådan, at du egentlig har det godt det meste af tiden. Især når du er sammen med andre mennesker. For så er der noget at være optaget af. Noget, der tager opmærksomheden og fylder dine tanker.

Men så snart du er alene, og der ikke er nogen omkring dig, så vender det tilbage – det, du kæmper med. Det, der gør ondt. Det, der er tungt at bære på, og som du ikke helt kan se en vej ud af.

Evangeliet på søndag er til dig! Og det lyder: Der findes en måde at leve på, som kan forandre det her! Der findes en måde at leve på, som kan gøre det en smule lettere. Det er ved at tage imod den mulighed, som Jesus giver os: muligheden for at gå i spand med ham.

Det kræver vist lige en forklaring. For det var det billede, Jesus brugte, da han talte om et åg. Et åg kan blandt andet være en vandret planke – et stort stykke træ, der er lagt hen over nakken på to trækdyr. Formålet med at bruge et åg er, at de to dyr skal være sammen om at trække ploven eller vognen.

Da Jesus brugte billedet af et åg, gav han os en invitation til, at vi lader os føje sammen med ham: »Tag mit åg på jer!« – altså: gå i spand med mig! Vi får lov til at blive bundet til Jesus og lade ham trække det, der er tungt, sammen med os.

Kategorier Søndagstanke